Финландската журналистка Йесика Аро описва в книгата Троловете на Путин опита си в конфликтите

...
Финландската журналистка Йесика Аро описва в книгата Троловете на Путин опита си в конфликтите
Коментари Харесай

Финландска журналистка описа опита си в конфликтите с интернет троловете в книга

Финландската журналистка Йесика Аро описва в книгата  " Троловете на Путин "  опита си в споровете с интернет троловете, довели до закани за живота ѝ, а по-късно и до овакантяване на родната ѝ страна.

" Украйна е значима тематика за книгата, макар че тя е писана преди съветската инвазия на 24 февруари. Но съветското навлизане в Донбас и в Крим към този момент е реалност и Йесика Аро разглежда тази тематика . Книгата е разграничена на разнообразни елементи, в които тя разказва срещите си с редица хора от разнообразни страни - Съединени американски щати, Англия, Литва, Беларус и Украйна. Може би най-интересна е срещата ѝ с Елиът Хигинс, основателят на уеб страницата за проверяваща публицистика Bellingcat ". 

Това сподели пред БНР Митко Николов, виновен редактор в издателството, което пуска книгата на българския пазар. 

" Има схваща­не, че Русия е майсторски пропагандист – не е. Те лъжат, а западните медии не са задоволително сериозни към лъжите им ", написа в коментар Елиът Хигинс от Bellingcat. 

Интернет троловете провокират спорове, сеят подозрение, разрушават самата ни религия в обективната действителност. Те работят проведено и от години подкопават основите на западната цивилизация. Предизвикват боязън, набелязват лица за тормоз, основават съмнение сред съдружници, губят времето и лишават от ресурсите на гражданското общество. И го вършат, като употребяват същите механизми, познати ни от акциите на неонацисти и джихадисти в мрежата. Троловете са оръжие за всеобщо поразяване, което дълго време беше подценявано. 

В книгата са разказани редица фронтове на осведомителната война с Русия - още от времето на цветните революции в Източна Европа, през убийството на Сергей Магнитски, съветската интервенция в избирането на Доналд Тръмп, окупацията на Крим и Донбас, свалянето на малайзийския аероплан над Украйна.

Намесени са имената на хора, които познаваме и от българския фронт на осведомителната война – като Александър Дугин и военачалник Решетников. Йесика Аро интервюира дипломати, публицисти, политици, сблъскали се с съветската агитация, станали нейни жертви, освен във Финландия, само че и в Литва, Беларус, Съединени американски щати, Швеция, Англия, Украйна. Някои от тях, като Елиът Хигинс от фамозния уебсайт за проверяваща публицистика Bellingcat, водят война интензивно на осведомителния фронт и след съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година

Интервюто на Снежана Иванова с Митко Николов в предаването " 12+3 "  можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР